tisdag 1 april 2008

Skivbolagsidioti och åtal vs. studentbay.se

Den senaste tiden har allt handlat om pengar. Som jag berättade om för ett par dagar sedan började Sydsvenskan en artikelserie i ämnet fildelning och olika synvinklar på detta med en undersökning gjord bland 100 svenska artister som grund.
Idag kom ännu en del (Sydsvenskan). Mycket bra läsning med mycket bra förslag på andra sätt än fysiska skivor att tjäna pengar för bolag och artister. När släpper skivbolagen tanken på cd-skivan? När slutar cd-skivan vara helig i den branschen?

Samtidigt rapporterar bland annat DN om åtalet mot The Pirate Bays grundare och ägare. Ingent konstigt där förutom den helkonstiga logiken i vissa delar av åtalet.
Klarast exempel är detta: " I ett fall (Beatles, "Let it be") kräver IFPI 10 gånger så mycket i allmänt skadestånd eftersom skivan inte över huvud taget gått att ladda ned på laglig väg.".
Jag älskar The Beatles och vill bandet inget illa men att kräva tio gånger så högt skadestånd på grund av att man inte kan ladda ner skivan lagligt är bara galet. Okej att åtalet väcks, att ägarna till musiken vill ha pengar för sitt arbete och att vilken domen än blir blir viktig för framtiden. Men argumentet kring "Let it be" håller inte. Verkligen inte. Borde inte en olaglig nedladdning av skivan vara mer förståelig om den inte gå att få tag på på annat håll? Visst kan man köpa cd-skivan men vem köper skivor nuförtiden? Borde det inte nästan vara lägre skadeståndskrav på grund av att det inte går på annat sätt? Sen kan vi ju konstatera att de kvarvarande Beatlesmusikerna nog tjänat tillräckligt och har råd med nedladdningen men det hoppar vi över...

Samtidigt som The Pirate Bay åtalas satsar de på nya vägar. SVD rapporterar att de nu ska satsa på nedladdningsbar gratis studentlitteratur. Plötsligt glädjedansar hela stundentsverige okontrollerbart. (Studentbay)

Igår var jag på min första allsvenska fotbollsmatch. 150:- fattigare så fick jag se MFF möta IFK Göteborg på stadion här i Malmö. Inte de bästa platserna direkt, ståplats bakom ena målet vilket betydde den sämsta vinkeln men det var trevligt. Även intressant att se polisen och supportrar småslåss efteråt, inte så mycket, bara lite grann som om de bara värmde upp inför resten av säsongen.
(GP, SVD, Aftonbladet, DN)

Inga kommentarer: