torsdag 24 april 2008

It´s going to get political

För 60 år sedan lämnade Britterna Israel vind för våg efter ett par års regelrätt strider, eller säg gerillakrig, med gruppper som Lehi (som bland annat sköt medlaren och 2VK-hjälten Folke Bernadotte) och Irgun. Ganska lustigt hur en stat som är byggd på terrorism och blod kan föra ett så hårt krig mot just terrorister som vill bilda sin egen stat (Palestina). Nu kommer alla hata mig, propalestinierna för att jag kallar deras hjältar terrorister, proisraelerna av samma skäl. Men vi ska komma ihåg att Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion, hade sin bakgrund i Haganah*, organisationen som gick från milis, till ren terrorism till frihetsarmé, men det är inte det jag vill komma fram till. Vad jag vill ha fram är att Ben-Gurion var en man som trodde på samarbete och det blod som båda sidor gjuter i Israel/Palestina idag hade fått honom att vända sig i sin grav.

Nu när Israel som stat fyller 60 år kommer det, som sig bör, firas en hel del. Gamla vänner som firar sitt land och sitt folk, gamla rävar inom diverse Israeliska organisationer som drar fram en kortlek och underhåller gamla och barn med korthissen (ni vet tricket där man pekar på ett kort och sen blandas det och varje gång gissar kortskojaren rätt), ni förstår vad jag menar, det blir fest, detta handlar om folket i staten, inte om statens konflikter, inte om gränser och olika åsikter. Med det som bakgrund, varför är det då fel att svenska politiker besöker Israel och deras jubileum? På samma sätt som faster Olga vill att släkten kommer på 60-års firandet på lantstället, som vi svenskar myser när någon av våra monarker fyller jämt och ser att både franska, tyska och amerikanska politiker och kändisar är där och skakar prinsessans Lilians rynkiga hand och skojar med en lätt berusad konung, på samma sätt antar jag att Israels folk känner. Varför får inte deras jubileum uppmärksammas? Varför råder en mentalitet i vårat land där vi har en stor förståelse för de flesta åsikter men när det kommer till Israel, då är det tvärstopp?
Varför hatar Sverige israelerna?

Ska även inflika att jag tycker det är fegt att spränga civila på bussar och barn i skolor, lika fegt som det är att stänga in folk med murar och taggtråd och behandla dom som djur.
(SVD, DN, Sydsvenskan, SVD2,)

*Lite osäker på deras historia och jag tar inte Wikipedia som en sanning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan du stödja ett förtryck av palestina?

Fem Bilder sa...

Har du ens läst texten eller du tittade bara på bilderna?

Anonym sa...

Under en av mina resor till Mellanöstern frâgade jag en palestinier "varför hatar Ni judar?" Svaret var enkelt "vi hatar inte judar, de är vâra kusiner, men vi gillar inte sionismen (den israeliska expansionen)".

Islamiter och judar i Israel och omgivande länder har alltid haft en hygglig samvaro, men Israels politik, som lydrike under USA, skapar stora problem. Eftersom New York har över tre miljoner judar, vilka behövs för att rösta fram en president i USA, är det ekonomiska (och moraliska) stödet till Israel nâgot totalt självklart. Dessutom struntar Israel totalt i FNs beslut och rekommendationer. Det är m.a.o. bâde lätt och i viss mân förstêeligt att en "hederlig svensk" hatar Israel. En otrevlig och svârlöst situation, som inte kan lösas förrän USA ändrar uppfattning och drar in sitt stöd.