tisdag 6 maj 2008

Värderingar vs. systemet

Jag såg inte programmet men tydligen ska Uppdrag granskning ha handlat om begravningar och liknande idag. Läste på Sydsvenskan sida om hur kistan som ska täckas med jord krossas av grävskopan innan den täcks över.
Å ena sidan så är personen död, den lär inte märka av det och eftersom många verkar skriva under på att de inte tror att så mycket händer efter döden skall väl kroppen betraktas som ett dött skal, som vilken död materia som helst.
Å andra sidan ska man, enligt mig och många andra, ha respekt för de döda, oavsett om det gäller deras namn, deras minne eller som i detta fall deras kroppar. Och de anhöriga måste också vägas in, deras känslor bör inte bortses ifrån.
Kanske dags att nån tar en titt på resten av processen från dödsögonblicket tills kistan börjar förmultna, det finns säkert massor att bli upprörd över.
(Sydsvenskan, SVD, HD, SVT)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inte vad som är så hemskt med at trykka till kistan innan man fyller på jord.

Jag har själv arbetat på kyrkogård, och vet att många eldre frågade mig att snabba på att fylla på jord när graven sjönk ihop. Förr många var det grymt att se att graven hadde sjunkit ihop et halvår eller år efter gravläggningen. Nu har han/hun ruttnat där nere var det månge som fikk en påminnelse om då.

Det är förr att spara anhöriga förr detta att man ger kistan ett dunk med skopan innan man fyller på med mer jord. Det handlar inte om at spara pängar, men om att lindra smärtan. Typiskt svenskt att göra sånt här till ett problem som uppdrag tokgranskning måste göra tv och debatt program om.

Fem Bilder sa...

Men det måste väl finnas ett annat sätt än att krossa kistan och den dödes kropp?

Anonym sa...

anonym: har aldrig någonsin hört talas om någon som är upprörd över en hopsjunken grav. Själv har jag aldrig ens reflekterat över varför vissa gravar är hopsjunkna, men om så är fallet är det ju bara att fylla på med mer jord när det händer. Eller det kanske är för jobbigt?

Hur kan man vara så insnöad att man inte fattar att det är fel att krossa kistlock? Skitsnack att det handlar om att lindra smärta.. snacka om efterkonstruktion. Man vill spara sig framtida jobb helt enkelt. Har du något som helst begrepp om etik och moral?