fredag 16 maj 2008

Sorterar bort oss under 30

Sydsvenskan skriver om ett nyt kösystem för hyreslägenheter som kan komma att användas i Malmö. det ska vara gemensamt för bostadsbolagen, kommunala som privata, med möjligheten att lättare sortera bort icke önskvärda hyresgäster.
I när man står i kösystemet anger man sin inkomst totalt i familjen, om man har barn, hund eller liknande och en del andra frågor som hyresvärden sen använder för att sålla bland de sökande. Visst blir det lättare så här, för de bostadssökande eftersom man anmäler sig på ett ställe och inte aktivt behöver hållakontakten med flera olika bolag, för bostadsbolagen eftersom de direkt får information om den sökande.
Systemet sållar dock bort oss som inte pluggat färdigt eftersom hur mycket vi än jobbar och lånar aldrig kan mäta vår inkomst med en välmående 35plussare, ensamstående kan ramla bort eftersom par som söker har två inkomstkällor, inte så bra med andra ord.
Sen att ett kösystem faktiskt inte påverkar bostadsmarknaden alls är ett annat minus.
Problemet i Malmö idag är inte avsaknaden av köer utan avsaknaden av lägenheter. Ett förstahandskontrakt är lika åtråvärt som vatten i öknen och alla de som inte vill eller kan låna pengar för att köpa lägenhet fastnar ofta i andrahansträsket, ett träsk som faktiskt inte är så roligt som det kan verka.
Sen att det är kommunen som ska driva och administrera systemet känns även det fel, som sagt, vi behöver fler lägenheter, kanske dags att lägga pengarna på det istället. Men det kanske är svårt att förstå om man sitter med ett fast jobb, tre barn och radhus i Bunkeflo/ Limhamn/ vilket villagetto som helst.
(Sydsvenskan)

1 kommentar:

MFz sa...

jag hatar välmående trettiplussare utan verklighetsförankring.