söndag 11 maj 2008

Godtrogen? Alla är lika värda

För ett par år sedan när New Orleans fick smaka på naturkatastrof och staden blev alla världens nyheters centrum, just då satt jag med en kompis och tittade på en av alla nyhetssändningar. Vi är tysta, det är hemskt, folk gråter och dör i direktsändning, just då hasplar min kompis hur sig något som fastnar i mitt huvud, något som gör mig eftertänksam samtidigt som irriterad och arg. Något som jag tror många håller med om i landet där alla säger att de är öppensinnade, inte påverkade av någon slags propaganda, det enda landet i världen där nyhetssändningarna alltid är 100% ovinklade och objektiva, Sverige med andra ord.
Han säger "det är rätt åt dom, så mycket USA har gjort mot resten av världen så förtjänar dom lite olycka själva".
Paus. Djupa andetag. Dämpa ilskan. Going to my happy place.
Blir ni inte matta när ni hör folk säga saker som det här? Blir ni inte irriterade när dubbelmoralen är så fruktansvärt påtaglig. Eller ni är kanske en del av det?
Just nu är Burma översvämmat efter en stor cyklon, regimen försöker hålla titta-vi-är-demokratiska-val samtidigt som befolkningen drunknar och hjälporganisationerna hålls utanför. Hemskt. Fruktansvärt.
Samtidigt drar tornados fram genom USA och dödar och förstör allt i deras väg. Inte de två bästa exemplen, i det första fallet har hur många som helst dött, ingen verkar veta exakt, i det andra handlar det om 18 personer, hur regimerna i de olika länderna reagerar skiljer sig tusentals år åt men. Vad jag vill ha fram är hur folk skiljer på andras lidande åt, hur två männniskors död eller misär värderas olika beroende på olika faktorer, bland annat hur deras land styrs och deras relation till omvärlden. Hemskt.
Vi lever i ett land där alla lika värde basuneras ut dagligen, där allas lika rättigheter och skyldigheter injiceras redan på dagis. Varför kan vi inte leva efter det då?
Är det så enkelt att människor inte är lika värda, att det är gammal god godtrogenhet som får oss att tro det? Samma godtrogenhet som får större delen av svenska folket att tro att vår sjukvård, skola, viltvård, stålindustri, design och allt det där andra är bäst i världen?

För övrigt så är svensk media absolut inte mer objektiv än någon annan media, vi är inte bäst i världen på allt. Dock bor vi i ett land där man inte behöver oroa sig allt för mycket, det är värt allt smör i småland.
(SVD, SVD2, SVD3, Aftonbladet, Sydsvenskan, Sydsvenskan2, Dagen, HD, HD2, DN)

Inga kommentarer: