torsdag 7 augusti 2008

Storebror och kollektivtrafiken

Skånetrafiken kommer införa ett nytt betalningssytem, för oss resenärer innebär det att allt blir lite lite smidigare, något vi har rätt att kräva med tanke på priserna vi betalar för att trängas i de varma konservburkarna som kallar Pågatåg. Bland annat kommer de nya betalkorten kunna registreras för att kunna spärras om de kommer bort.
Visst känns det lite olustigt att Skånetrafiken får ett namn på korten, vilket i förlägningen innebär att man kan sätta ett namn till de resor som görs med korten, idag har de bara kortnummret, inga namn. Detta innebär även att polisen skulle kunna följa en persons resemönster vid misstanke om ett grövre brott.

Men att det skulle vara så fruktansvärt kränkande som vissa bloggare, politiker och journalister vill få det att låta som tycker jag bara är strunt. Ibland handlar det inte om storebror, ondskefull övervakning och allmänt intagande av soma. Ibland handlar det inte om att kränka, att bli kontrollerad av staten eller att bli styrd av storföretagen.
Ibland är inte ondskan inblandad. Den enorma masspsykosen kring övervakningssamhället börjar bli lite trött, paranoian som spritt sig som Jambasignaler den senaste tiden känns lite överdriven.
Ibland är det som om vissa människor ser Aldous Huxley och George Orwell som profeter framför lysande författare.

Signaturen David säger det i en kommentar på Sydsvenskans hemsida:
"Storebrorsamhället är väl inget nytt?
Hur många är det som motsätter sig de nya busskorten som samtidigt har ett ICA Kundkort eller ett MedMera-kort? Eller ett klubbkort i någon butikskedja? Ni är väl medvetna om att varenda köp som ni registrerar bonus på analyseras, allt för att veta vad just du köper? Ni är väl också medvetna om att varenda gång ni använder ett betalkort eller tar ut pengar i en bankomat så registreras det? Det är svårt att inte lämna avtryck i samhället såvida man inte bara använder kontanter..."
(SDS)

Inga kommentarer: