lördag 9 augusti 2008

Det nya kalla kriget

Som jag skrev i går. Kriget som håller på att utveckla sig i Georgien och Sydossetien känns som en déjà vu kring Tjetjenien. Bilderna av soldater som står framför rykande bostadshus och rapporterna hur bombningar eskalerar, det tillsammans med ökande dödstal påminner alltför mycket om det som rdan hänt. Det som hänt fler än en gång. Jag tror att om det inte löser sig genom diplomati inom det närmsta så måste väst gå in och lägga sina världpolisfingrar mellan. För om inte det händer kommer Ryssland krossa Georgien. Precis som i Tjetjenien har det varit oroligt från och till i många år och fler än de inblandade skulle tjäna på ett fint lugn.
Men vad skulle hända när väst sätter hårt mot hårt mot Ryssland? Ett steg närmare ett nytt kallt krig?
Enligt ryska Pravda ska den ryska ledningen vara övertygade om att USA har regisserat det hela, det kan inte båda gott.
(Sv: AB, SDS, SDS2, SDS3, SDS4, SVD, SVD2, SVD3, Dagen, HD, HD2, DN, DN2,DN3, DN4, GP Int: NY Times, Politiken, Guardian, CNN, Pravda)

7 kommentarer:

Andrea sa...

Väst kan tyvärr inte göra mycket åt stormakten Ryssland. Dessvärre.
Som jag skrivit tidigare. Ryssland söker sig tillbaka till Stormaktstider och har sedan två år eller mer tillbaka allt mer hävdat sin position i världspolitiken.

Skeendena idag har kunnat förutses i flera år, som du varit inne på, men väst har valt det säkra före det osäkra, som så många gånger förr.

Fem Bilder sa...

Jag tror det är en giltig teori, det du säger, att georgien är munsbiten ryssland använder som bränsle till sin nya stormaktsbyggande. Att det dels skulle elda upp folks patriotism men även visa världen att den ryska björnen snart kommer lämna sitt ide som jeltsin indredde, där putin smidde planer för efterträdaren Medeved.

Anonym sa...

hrmmm vad var det man sa när man kastrerade försvaret ? Ryssland är inte längre ett hot? ...

Blogovski sa...

Väst har redan lagt sin finger i det hela. Vem tror du har tränat och utrustat Georgiens arme? Samma arme som bedrev en skoningslöst angrepp mot Sydossetiern med artilleri och raket beskjutnig på bebodda områden.

Men visst, det verkar ju inte vara populärt att förstå eller försvara Ryska intressen. Utan det är USA och väst som är de goda och ryssarna de onda.

Anonym sa...

Bra inlägg. Fint med de internationella länkarna, speceillt till den ryska sidan.

Anonym sa...

Bra om "väst"/USA/dess hantlangare sätts på plats!
De har vant sig vid att göra somde vill. Men med vissa stater- Ryssland, Kina, några till- går det inte, som tur är!

Anonym sa...

Naturligtvis ska Georgien vara fritt och självständigt och Ryssland ska dra sig tillbaka. Fast det är inte ett omedelbart alternativ. Det är realpolitiken som råder. Det finns två och enbart två realpolitiska spår att följa, och det ena är konfrontation med Ryssland och nyintensifierat kallt krig mellan öst och väst, och det andra är avspänning.

Under 90-talet lovade väst att låta bli östra Europa och områdena runt Ryssland. Dessa löften har man nu frånggått. Ryssland agerar.