måndag 11 augusti 2008

"Georgiska soldater bränner flyktingar levande" vs Rysk hämnd

Ett par dagar in i konflikten Ryssland - Georgien och ingenting blir bättre. Ryssland går in i Abchazien, intar Gori, Putin attackerar Bush och USA samtidigt som Georgien fortsätter kriga i norr trots att de sa sig dra sig undan.
Och alla skyller på Ryssland. Jag är inte direkt helt för Rysslands styre i stort, Putin - Medevedfarsen är obehaglig och deras drömmar om fornstora dar slår fel, att koncentrera sig på de inrikes problemen istället för att åter bli en av två stora i världen är uppenbart för alla utom Putin med marionett. Men att ensidigt skylla Ryssland för konflikten och de senaste dagarna strider är bara naivt. It takes two to tango, inte alltid sant i krigstider, men just nu känns det mer aktuellt än någonsin. Vad som än händer så går det utför.
Frågan är, om det hade varit två andra länder i en annan del av världen, vad hade propagandamaskinerna skrikit då?

Ryska Pravda skriver:
"Ossetian journalists wrote on their website that Georgian troops had captured a group of refugees from one of the regions of S. Ossetia. The Georgian military men locked them in a house and set the house on fire, burning all the people inside alive. An Ossetian woman informed Russian Prime Minister Putin of the hideous crime during his visit to a refugee camp. Another woman told Putin that she had seen a Georgian tank running over an elderly Ossetian woman who was trying to save two children. The woman was running out of the village, occupied the by the Georgian troops."

Engelska The Guardian skriver:
"Russia's indiscriminate bombing strategy appears to have no real military objective. Instead it looks like a vindictive post-facto exercise in collective punishment."

(SVD, SVD2, SVD3, SVD4, AB, AB2, AB3, SDS, SDS2, DN, AB4, SDS3)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Saken är den att Georgien attackerade militärt dessa områden och Ryssland attackerar tillbaka. Frågan är varför Georgien startat kriget. vad fanns det för anledningar att med vapen agera som de gjorde ? varför ?

Anonym sa...

Kan man inte få med dem så får man väl ha ihjäl dem - är Georgiens logik.

Man har skoningslöst förstört städer byar tillhörande den ryska och ossetiska minoriteten. Kanske för att driva ut dem för gott.

Jag ser inga motiv till varför ryssen skulle vilja ha ihjäl civila, om inte för att ge igen för georgiens framfart.

Staden Gori är skum. Media blåste upp några hyreshus som blivit träffade. Men vad är det mot en hel stad? Varför hävdar Georgien att Ryssland tagit staden?

Anonym sa...

Jag kan berätta det hela, själv kan jag ryska o är halvryss men kommer ej från ryssland. Vad jag vet o har sett/hört i tv:n är. Georgiens president har planerat allt sedan han kom till makten. Finns tydliga bevis som ryska tjänstemän lägger fram.
1. Georgien får massviss med bidrag i form av vapen,maskiner o militär utbildning innna kriget, gå ändå tilbax till Irak kriget
2. Georgearna vill rensa landet o låta bara georgierna leva kvar. Den här är lika allvarlig som i Hitler eller Saddam stil.
3. De vill komma in snabbare i Nato o få mer djupare konatkt med EU. O för att få det så behövs det precis en sånt här konflikt. Där folk skulle tycka synd om Georgien o låta de vara medlemmar.
4. Ryska fredstyrkor har i början av detta år fått mer o mer problem med georgernas gräns poliser o tom andra ryska medborgarna. De är ute efter att provocera.

En georgisk soldat som blev tagen av ryska styrkor berätar att han blev sagt att de har en "träning" o när han såg allting, så blev han o hans kamater så rädda att de kasatde ifrån sig vapen o sprang för livet.

Bush o georgiens president är med i pakten , grejen är bara att Bush förväntade inte sig att han's partner skulle göra nåt sånt o georgiens prsident trodde att han är bästa kompis med Bush så han gick i krig mot Ryssland så att efter flera dags strider kunna få sympati o fred o medlmeskap i nato o EU's stöd!

nagazi sa...

Det är klart och tydligt när man läser inlägg och kommentarer på bloggar och på Aftonbladet på nätet att FSB jobbar för högtryck med att sprida sin propaganda.
Om man har följt händelserna så vet man ju att georgierna attackerade efter att de hade blivit beskjutna med tunga vapen av separatisterna,och efter det att Ryssland hade skickat in pansar över gränsen för att stödja separatisterna.
Skulle vi i Sverige inte agerat likadant om Ryssland beväpnat separatister här, som besköt samhällen som var utanför deras kontroll, och sedan skickat pansar och artilleri över vår gräns?!?

dennis österberg sa...

nagasi! Är du helt dum i huvudet eller? har du lärt dig läsa eller? georgien började kriget inte ryssar...
tycker synd om dig... hur kan man vara så jävla ointelligent?

Anonym sa...

re: Dennis

Du kanske ska ta och läsa på själv? Ryssland ger pass till sydossetier, och har en stor bas med "fredsbevarande soldater". De var inte fredsbevarande, utan bevarande av det statliga limbo som Sydossetien befann sig i innan detta krig.

Georgien blev beskjutna av dessa styrkor och besvarade attackerna med att försöka slå ut hela denna ryska trupp.

Men ryssarna var förberedda för detta och kunde sätta in sitt pansar.

Det är självklart att Georgien överreagerade och blev lurade i en fälla. Putin är en orm, men Georgien borde ha förstått hur det skulle gå. Det var precis detta man varnade för när Georgien ansökte om NATO-medlemsskap, och det var på grund av en sådan här situation som de inte fick det.

Ryssen ovan är en paranoid galning som tror att det HÄR skulle kunna ge Georgien medlemsskap. Och lika de flesta andra här, och på andra ställen, som anser att Ryssland har rätt. Hur kan man tycka det? Sydossetien och Abschasien är separatister som underhållits av Ryssland. Det är som om Ryssland skulle komma hit och ge Norrland vapen och "rätt" att bryta sig ur Sverige.

Det Putin och hans docka gör är förkastligt och borde slås tillbaka militärt av EU och USA.

Anonym sa...

Rysland har ända sen sovjets fall varit avundssjuka på usa och gjort allt för att få tillbaka sin roll som "bullie" nu har man en jättechans. Man klagar på usa för allt men själva kan man kriva hur mycket man vill. Hyckleri?

Niklas Kolhammar sa...

Borde vi inte vara liite källkritiska här?
Rapporterna om georgiskt folkmord med mera kommer alltså från samma ryska militärer som nyss genomfört en extremt brutal etnisk rensning i Tjetjenien. Är de verkligen de bästa karaktärsvittnena? Stämmer det överens med faktumet att aktuellts reporter i Ryssland fann 90 % män i 20-30 års åldern på ryska sjukhus?
Nej innan jag tror på dessa uppgifter så skall de styrkas av någon mer trovärdig källa.. jag liter inte på Putins propaganda

Anonym sa...

Vad vi måste betänka här är att en krigsmakt ger sig inte in i ett krig över en natt utan förbredelser.

Stridsvagnar och artelleri måste tansporteras till området med lastbil eller tåg, ammunition
måste transporteras från lager och fabriker.

Och framförallt måste trossförband med förnödenheter till de stridande trupperna utrustas, mobiliseras och flyttas fram till stridsområdet.

"En arme marcherar på sin mage" som det brukar heta.

Detta är som sagt var inget som sker över en natt, innan USA gick in i Irak t.ex. så krävdes månaders förbredelser. Även om man räknar med Rysslands s.k. "fredsbevarande" trupp i området (vilken inte har kapacitet själva för det nuvarande fälttåget) så kan man utgå från att ryssarna har förbrett detta och flyttat fram trupp och tross under åtminstone ett par veckors tid.

Vem som sköt första skottet ska jag låta vara osagt, men personligen tycker jag det luktar "gränsincident" ala Polen 1939 eller Tonkin Bay...

Det är nog heller ingen slump att detta sker under OS, då världens blickar är på Kina och därmed är underbemannade nyhetsredaktioner här hemma ner mottagliga för propaganda från båda sidor.

Georgien är naturligtvis inte utan skuld, men huvudansvaret för konflikten får nog läggas på Ryssland.

/X