onsdag 20 augusti 2008

Bögblod eller inget blod

Det känns rätt att homosexuella kanske ska få börja lämna blod. Samtidigt som tidningarna skriver om hur sjukhuset gråter över att deras blodbanker sinar får män, som gillar hockeyrumpa och Dolph-haka framför hipsters och högklackat (eller?), fingret och blir i praktiken sublimt kallade smittbärare.
Fantastiskt.
(SVD, SDS, SDS2)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Riskprofilen för homosexuella män och HIV/AIDS är 145 gånger högre än för hetrosexuella män. Där har du skälet till varför de inte får lämna blod.

Anonym sa...

men får och får. Alla måste väl göra ett test så blodet är brukbart? Jag som hetrokvinna måste göra det och hetromän ska göra det osv. Då är det väl bara att testa bögblodet så dom som inte är smittbärare kan få komma igenom och ge blod om dom vill.
Det är inte snällt att indirekt säga att alla bögar har aids. Det är inte snällt att diskriminera

Anonym sa...

men om ella läst artikeln så hade hon vetat att det finns en tid när blodet inte visar smittan.

Anonym sa...

RFSL stoltserar på sin sida med att det bland annat var tack vare dem som man såg till att homosexuella inte fick lämna blod och att det är därför som hiv inte spreds lika mycket i Sverige som i en del andra länder. Nu menar man plötsligt att det är en rättighet att lämna blod. Borde det inte hellre vara en rättighet att få osmittat blod när man skadat sig?

Anonym sa...

Nej. PK övertrumfar alltid alla andra hänsyn. Petitesser som patientsäkerhet mm.

Anonym sa...

Man testar inte allt blod det skulle kosta för mycket, man gör bara stickprov.

Anonym sa...

Fakta är att med de nya reglerna så får män ge blod om de inte haft sex med en annan man de senaste sex månaderna. Allt blod testats givetvis och man beräknar att inom tre månaderna syns hiv i någons blod , efter att någon blivit smittad av hiv.

De gamla reglerna är från 1980-talet. Socialstyrelsen har noggrannt granskat hur smittositutionen är idag, den har som som bekant ändrats en del sedan 1980-talet bl.a. har det blivit vanligare med hiv via heterosexuella relationer.

Idag är det som bekant totalförbud för män som har sex med män att bli blodgivare i Sverige. Även om en man bara haft sex med en annan man en gång, det var för 20 år sedan, de hade säkrare sex och han vid test visat sig inte ha hiv, så blir han portad resten från livet att bli blodgivare. Det är givetvis en absurd och diskriminerande regel. Det måste man inte vara blodsäkerhetsexpert för att konstatera.

Efter ett års noggrann utredning inom socialstyrelsen sa dock myndighetens styrelse i december 2007 ja till att män som har sex med män ska kunna lämna blod om han inte haft sex med en annan man de senaste sex månaderna. Sedan har folk på socialstyrelsen förberett ett slutgiltigt förslag för att skickas ut på remiss.

Ett vanligt argument i debatten (Svenska dagbladet skriver felaktigt att Sverige blir första lagndet att tilltåa män som har sex med män att ge blod dessutom) är att man antyder att det blir något nytt "medicinskt experiment" från Sveriges sida. Fakta är dock att flera andra länder redan idag tillåter män som har sex med män att bli blodgivare.

Några länder som tillåter män som har sex med män att bli blodgivare

Spanien
Italien
Polen
Ryssland
Ukraina
Vitryssland

Vissa invänder kanske att Ryssland inte har lika bra rykte när det gäller blodsäkerhet som Sverige. Det är kanske sant men Spanien och Italien är enligt socialstyrelsen generellt lika noggranna som vårt land och de har alltså sagt ja till reformen. Om Spanien och Italien kan göra det och behålla ett bra rykte internationellt när det gäller blodsäkerhet kan givetvis Sverige göra detsamma.

Ett annat argument från de som är emot är att EU förbjuder män som har sex med män att ge blod. Det är dock inte sant. Det EU säger är att dess medlemsländer har rätt att neka vissa grupper att ge blod bl.a. män som har sex med män. Däremot säger inte EU att länderna ska göra det utan att man kan göra det. Att det är fritt fram visar ju det faktum att i alla fall tre EU-länder, Spanien, Italien och Polen, kanske fler länder, idag tillåter män som har sex med män att ge blod. EU har inte haft några som helst problem med det.

Vi har allvarlig blodbrist idag på många orter. Att i den situationen ha kvar fel regler är förutom att vara diskriminerande även ett hot mot hälsa och liv för människor som behöver blod.

Det är alltså tvärtom vad några här antyder ett gediget arbete bakom förslaget till ny blodgivningriktlinjer.

Saint

Vad är förresten Hockeyrumpa? Och hipsters?

Du verkar ha mer sakkunskap om sånt. :-)

Bengt Held

Anonym sa...

Kära anonyma typ
Det är inte bara på bögar det finns en tid då smitten inte syns. Det är samma sak för dig och mig förstår du.

Bengt Held
Mycket intressant

Anonym sa...

Saint

Jag väntar ännu på ditt svar om hockeyrumpan. :-)

Bengt Held

Anonym sa...

Asså jävla handikappade bögar, ni kan ju ingenting!!!@@@@@@@ (_._)