fredag 15 augusti 2008

Polisen vill bara skada lite

Efter polisskotten på Södra Förstadsgatan i går vill nu polisen ha lite nya prylar att hänga i bältet. Mest av allt drömmer dom om elpistoler, ni vet i stil med dom som poliserna skjuter white trashmammor och meth lab-ägare i Cops med.
Jag tycker det låter bra. Jag är inte ghetto nog att vilja ta en kula om jag en dag hamnar i situationen där polisen tror jag har rånat och våldtagit farmödrar och barn. Dessutom kan nog allmäntheten leva utan att se blod rinna ner för gatorna i onödan.
Ge dom nya vapen, det kan inte skada, i alla fall inte så mycket!
Eller? Amnesty har en lista på över hundra offer som dött till följd av att ha blivit skjutna av elpistoler dessutom varnar man för att de i fel händer är effektiva tortyrredskap. Just därför kallas vapnen "less lethal" i USA, inte "non lethal".
(SDS,How stuff works, Wikipedia)

2 kommentarer:

Soren sa...

Problemet med Amnesty's statistik är att den kolleras på ett felaktigt sätt. Ponera följande: mannen på Södra Förstadsgatan ger inte upp efter de två skotten, och polisen använder en TASER för att sätta handklovar på honom. Mannen förblöder senare av skottskadorna. Enligt Amnesty så är det TASER:n som orsakat dödsfallet - även om den rättsmedicinska undersökningen klart visat att det mannen förblödit pga skottskada.
Amnesty lägger endast till fall i sin statistik - de tar aldrig bort en incident trots att den rättsmedicinska undersökningen påvisar en annan orsak.

Det är bra att Amnesty arbetar för att förhindra tortyr - oavsett om tortyren utförs med hjälp av vatten, pepparspray, eller för den delen TASER (men varför köpa en dyr TASER när ett bilbatterier och laddkablar går att få tag på till en billig penning på närmaste besninstation?) - men de har en del att lära om hur man för statistik.

Anonym sa...

100 offer som dött till följd av Taser! Har dom statistik på hur många som dött av skott från polisen? Redan att brotta ner någon våldsam, påverkad människa innebär en risk för hjärtstopp