lördag 9 augusti 2008

Om stormaktsbygge och plikttrogenhet

Georgien -Ryssland igen.
Är det så enkelt som att skylla allt på Ryssland?
Å ena sidan så skulle konflikten med Georgien vara just det som Ryssland i denna stund behöver. De har de senaste åren blivit mer proaktiva när det gäller utrikespolitiken. Många har tolkat Rysslands agerande de senaste åren som ett steg mot att återuppbygga bilden av landet som en av de absoluta supermakterna, att ta sig i från fattigdomsstämplen som landet har fått efter murens fall. Konflikten i Georgien skulle dels fungera som bränsle när de eldar massorna på hemma plan, att visa sig stark för sitt eget folk är minst lika viktigt som att se stark ut utåt. Konflikten skulle även kunna fungera som en viktig markör utåt att den ryska björnen har lämnat idet.
Å andra sidan så kanske det är just som Putin och Medeved säger, att eftersom tvåtredjedelar av befolkningen i Sydossetien är ryska medborgare så gör de bara vad som är deras plikt, att skydda sitt eget folk.

Hur som helst, i någon nyhetssändning pratade man om att detta kan leda till en instabilitet vid Rysslands gränser mot EU och Natoländerna. Till exempel skulle Baltikum kunna råka illa ut med en större militärnärvaro vid gränserna österut, kanske till och med närvaro i Östersjön. Det är vid den punkten som Sverige borde vara som mest på tår. Baltikums havgränser är våra havsgränser.
(Sv:SVD, SVD2, SVD3, DN, DN2, SDS, Dagen, HD, HD2, Int: Pravda, BBC, Guardian, IHT, VOA, Washington Post, GPB)

2 kommentarer:

Filosof sa...

Carl Bild söker hitta historiska händelser i syfte att förneka Ryssarna rätten till att försvara sina medborgare.
Serbiens president Milosevic fick inte gå in i Bosnien och hjälpa Bosnienserberna,(kanske skulle serbiska armen stoppa massmorden)?
Men Turkarna fick 1974 anfalla och även ockupera stora delar av Cypern då en militärkupp mot den då lagliga regeringen medförde att Turkarna kunde trakasseras eller även hamna i fängelse då kuppmakarna inte ansågs vara Turkvänliga.

Skall nu Ryssarna låta sig följa Serbiens exempel där Carl Bild förbjöd de att hjälpa sina landsmän eller följa Turkarnas exempel där Henrik Kissinger samt världssamfundet gav de rätten att invadera Cypern i syfte att säkra Turkiska minoriteten mot några kuppmakare?

Det värkar vara mer att den starke får göra det han önskar än att det finns tydlig rätts direktiv.

Anonym sa...

Vad har Sydossetsien med Cypern att göra? Ossetsierna talar farshi, vilket är besläktat med persiska och inte ryska.
Om ryssen delar ut pass till höger o vänster så ger det inte rätten at invadera andra länder.
För övrigt är Geogierna grekiskortodoxa i likhet med dina kompisar serberna.