måndag 4 augusti 2008

Kameror är vettigt

Som jag skrev för någon vecka sedan, Malmö Stads vilja att kameraövervaka gågatorna mellan Stortorget och Triangeln fick ett bryskt nej. Nu överklagar Malmö till Regeringsrätten och hoppas få rätt där.

Än en gång, kameror kommer öka säkerheten och känslan av säkerhet längs den övervakade sträckan. Ett visst integritetsintrång får man räkna med, om det ens kan räknas som det, för att överhuvudtaget få titta på bilderna måste Tingsrätten godkänna det och dessutom skulle bilderna raderas efter två dygn.
Som min ickefavorit Ilmar Reepalu sa "Vi har en gammaldags lagstiftning som bygger på något som inte existerar – ett kontrollrum där folk sitter och tittar på allmänheten genom kameror. I högre instanser dömer man på lagtexter som saknar förtroende hos allmänheten. Regeringen borde ha reagerat, tagit fasta på debatten, och föreslagit ändringar av lagen".
(SDS)

1 kommentar:

B-O Gavne, Vasteras sa...

Denna saken med kamror som övervakar människor, handlar ju uppenbart om en kränkning av en samhällsordning, vår svenska lagstiftning, som skall vara för demokrati. Och visst kan man däri göra avsteg utan att därför hota demokratin. –Men alltså med detta, ju också uppenbara anti-demokratiska att benämna Malmö kommun för Malmö ”stad”, kanske domstolarna drar öronen åt sig och säger nu stopp för ytterligare nazistiska, fascistiska beteenden runt Ilmar Reepula.

–Alltså jag hävdar absolut inte att denna så kallade kommunreformen från 1969, med att alla våra kommuner, alltså våra politiska lokala samhällen av invånarna i ett visst geografiskt område, alla skall värderas lika, är det bästa för all framtid. Tvärt om ser jag skäl för att, kanske de idag bör revideras, något. Med att vi svenska folk diskuterar saken och röstar. Men att en revidering INTE skall köras med våld och terror, som Ilmar Reepula pysslar med.
bogavne@hotmail.com