onsdag 9 juli 2008

Var är logiken?

Jag kan ha missuppfattat något. Men var är logiken i att ta bort den rättspsykiatriskavården, att istället för att döma till vård frikänna? Vill vi ha dessa personer på gatorna eller vill vi i alla fall försöka hjälpa dom? Samtidigt ska det göras lättare att tvångsomhänderta personer för att ge dom vård. Så vad man hoppas på är att lyckas ge förbrytarna vård innan de begår brottet? Det låter fint men tyvärr bygger inte ett fungerande samhälle på att det låter fint. Även om det hade varit, ja, just fint.
(DN, SDS, SVD)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ingen logik i detta. Det har brunnit skallen på dessa politiker. Son tur är är den nya tiden på väg.

Anonym sa...

Förslaget innebär inte vad ni tror. Rubriksättarna var lite väl sensationalistiska idag.

1. "Psykiskt ofriska" kommer att dömas till fängelse istället för kort psykiatrisk vård; endast otillräkneliga ska betraktas som icke ansvariga för sina handlingar.

2. Möjligheterna till psykiatrisk tvångsvård ökas. Det blir alltså lättare att tvångsvårda någon innan folk kommer till allvarlig skada och det är knappast så att någon skulle kunna räknas som otillräknelig i domstolen och sedan få springa omkring fritt.

Effekten av denna lag blir alltså mindre gråzon som slimmade advokater kan utnyttja för att få sina klienter friade från brotsspåföljd.

Fem Bilder sa...

Jag tycker definitivt tvångsvårdsbiten är bra, det är som vi läser i tidningarna i bland svårt att få vård i Sverige idag.
Men är inte rättpsyk en viktig del i systemet?