måndag 28 juli 2008

Landsförrädaren?

Att FRAanmäler bloggaren Henrik Alexandersson till Justitsiekanslern för att han publicerat sekretessbelagda dokument på sin blogg är till en början skratt retande.
Men om man börjar fundera kring det så vet jag inte om jag skrattar längre. Dels så är det väl inte riktigt riktigt att publicera dokument som har att göra med en myndighet som sköter om rikets säkerhet för alla att se. Nu kanske dokumenten inte är de mest skadliga men vad blir nästa steg?
Dels så känns det obehagligt när myndigheter börjar styra innehållet i svenska bloggar genom anmälningar. Dessutom så är det nog inte i FRAs intresse att dra på sig mer dålig PR i tider som dessa.
Oavsett vilket sätt man väljer att se det så är det obehagligt.
(SDS, AB, SVD, SVD2, SVD3, Dagen, DN, DN2)

4 kommentarer:

Stefan sa...

Hur ska man avslöja maktmissbruk och missförhållanden hos så gott som helt sekretessbelagda myndigheter (i detta fall t.o.m en civil sådan) utan att bryta mot lagen? Ska de kunna bete sig hur illa som helst utan att någonsin åka dit? Någon MÅSTE bryta mot lagen för att visa vad de gör om jag förstått det hela rätt.

Fem Bilder sa...

Men det måste finnas andra vägar att gå. Det finns ju en möjlighet att någon annan publicerar lika sekretessbelagda uppgifter men av en mer skadlig natur. Ska denna person då kunna hänvisa till samma argument?

Stefan sa...

Vilken annan väg? Så vitt jag kan se tillåts inte granskning av vissa saker. Samma sak med tsunamibanden. Regeringen väljer att sekretessbelägga dem och då blir det helt omöjligt att granska ärendet utan att bryta mot lagen.

Nu måste jag ju även påpeka att jag tycker det är viss skillnad att bryta mot sekretess och att faktiskt komma ut med uppgifter som är direkt skadliga för Sverige. Men för makthavare är det nog samma sak, de likställer "hot mot rikets säkerhet" med "hot mot vårt goda rykte", och då blir det ju svårare.

Fem Bilder sa...

Sant. Det goda ryktet verkar ofta jämställas med säkerheten. Och ofta går det goda ryktet föra common sens också.