lördag 26 juli 2008

Kapitalistisk evolution eller vanvett?

Som vi alla vet så byggs just nu storgallerian Entré vid Värnhem, en annan sak de flesta vet är att när ett stort köpcentra öppnas, försvinner ett visst antal småbutiker som följd. Man skulle kunna säga att det är en blandning av evolution och kapitalism, de expanderandes överlevnad.
Om tjugo år, när de flest småbutiker ätits upp av kedjor, kommer man då se tillbaka på det som händer nu och som pågått de senaste åren som ett stort misstag? Kommer man fråga sig varför ingen stoppade det? Är detta att jämföras med 1950-50-talets rivningsyra då stadscentrum efter stadscentrum revs för att det skulle bli mer funktionellt, då man rev det man idag anser vara en bättre era av arkitektur än de betongklossar som slängdes ut lite här och var i våra städer?
Kommer barnbarnen till de som bestämmer idag undra varför man inte såg det fina i det lilla?
Eller är det så här det fungerar? Är det en del av utvecklingen, att det lilla ger plats till det stora, att det gammla ger plats till det nya?
(SDS, SDS2)

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Ja, föredrar man slummiga bombhål av den typ som låg där detta glashus nu ligger, så kan man ju beklaga den utvecklingen. Det blir annars knappast några butiker av värde som försvinner.
Stans bästa skivaffär, Jukebox, har redan tvingats slå igen av andra skäl, och Systembolaget lär dom väl inte kunna jaga bort.
Det stora problemet är väl att trafiken runt Värnhem kommer att bli ännu intensivare med, om möjligt, ännu sämre luft än nu.

Fem Bilder sa...

Bombhålet är jag mer än glad att det försvinner. En aning slummigt för mitt tycke.