söndag 30 mars 2008

Fight the future vs. sol

Fildelning är svårt. Visst är det fel för att artister och skapare behöver och vill ha pengar, visst är det bra för att tillgängligheten ökar. Blabla.
Det känns inte riktigt som om debatten och kriget mellan de olika sidorna förs fram, det liknar mer en stor sandlåda där det gäller att kasta så mycket sand i motståndarens ögon som möjligt.
Vad debatten skulle behöva är lite konstruktiva förslag istället för diskussionerna om det ska vara lagligt eller inte, vad man än gör så kommer det inte försvinna så varför inte arbeta fram en lösning alla blir glada av.
För ett par år sedan intervjuade jag hip hopartisten Cage, han tyckte fildelningen var bra av olika anledningar men skulle inte ha något emot att tjäna någon krona per låt som laddas. Absolut inget chockerande där. Vad jag fortfarande kommer i håg är det faktum att han faktiskt hade en idé hur det skulle lösas. Hans idé, eller i vilket fall den idé han berättade om, gick ut på att få ut den gamle gode "penny jar", myntburken, på nätet. Att varje gång du handlar online och det kostar 119.99 läggs det sista öret automatiskt i burken, efter ett tag så har du fyllt burken med växelpengar och kan shoppa loss. Jag vet inte hur det skulle fungera i verkligheten men det låter bra.
Att sen också aldrig ta mer än fyra fem kronor per låt borde bli standard, att betala mer för en nedladdad låt än vad den kostar på skiva leder bara till att man aldrig betalar, rimliga priser ger fler köpare, de som står bakom en låt betalar ingenting per låt som säljs och därför bör dom vara billigare än när man går till skivaffären och köper en fysisk skiva.
Sydsvenskan publicerar idag en undersökning där det visar sig att artisterna har en reaktionärt stel inställning. Ungefär som dom hade till kassettband när det var på tapeten eller när cd-brännarna hamnade i var mans företagshyrda pc.

Idag är det sol. Det går åt rätt håll.

Inga kommentarer: