fredag 26 september 2008

Om integritet som slagord

FRA-lagen igen.
Efter att gnäll och arga ord har hörts de senaste månaderna har nu lagförslaget fått sig ännu en remake. Plötsligt är den mer anpassad till hur i vanligtvis ser på avlyssning i Sverige och dessutom anpassad till ett Sverige där vi är hemskt rädda om vår demokrati. Missförstå mig inte, jag går också i gång på hela demokratigrejen men i Sverige har vi en tendens att vara lite överkänsliga.
Men fortfarande gnäller många och kränkt integritet och övervakningssamhälle.
Integritetsdelen.
Sverige har valt att skriva under Europakonventionen, i åttonde artikeln avhandlas det som allmänt ses vara en av de viktigare stenarna i integriteten och dess beskyddandes fundament
I första paragrafen läser vi visserligen "Var och en har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens" men i andra paragrafen står det "Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutande av denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd eller till förebyggande av oordning eller brott eller till skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och rättigheter".
Min åsikter ser ut så här, vi behöver skydda oss på olika sätt, bara för att Sveriges låtsas-neutralitet har fungerat hitintills betyder det inte att den kommer fungera för evigt. Under kalla kriget och där efter har det avlyssnats till höger och vänster utan att vi har haft någon större insyn i detta, i och med lagen så vet vi exakt hur spelreglerna ser ut, den vanliga medborgaren vet vad som gäller och vet varför det gäller.
Jag tror definitivt vi behöver ha en större kontroll av den information som flyter fram och tillbaka över våra gränser, väljer vi att inte kontrollera denna informationen är det bara en tidfråga innan sverige blir den fristad för terrorister som vi med jämna mellanrum läser om.

En liten parantes. Att ordet integritet har blivit så populärt som slag ord är olyckligt. Jag tycker verkligen att det är något att värna om. Men när vi använder ett ord som inte har en fastslagen definition blir det lätt olyckligt, integritet är olika beroende på vem man frågar.
(AB, AB2, AB3, SVD, SVD2, SVD3, SDS, SDS2, SDS3, HD)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Aight!

MFz sa...

fristad för terrorister?
usa-romantik?

Fem Bilder sa...

mfz: nej men oavsett om man är usaälskare, sovjetromatiker eller bara en vanlig liberalist så måste man inse att det finns ett problem i en terrorism som även vi i sverige är delaktiga i.