lördag 13 september 2008

Om enfald

European Social Forum. ESF. Snart i Malmö.
Ett par saker retar mig, dels hela den där biten med personerna som åker till Malmö för att passa på att slåss i samband med arrangemanget, men det kan knappast ESF skyllas för, de där personerna verkar leva som parasiter på händelser av den här typen, något som drar det hel i smutsen.

Det som stör mig mest är folkhögskolan jag går på, jag förstår inte riktigt varför det ska vara obligatoriskt att under tre dagar besöka ESF, att istället för att studera, arbeta för den där 4:an som hägrar i slutet av terminen, i stället för att göra det vi blir livegna hos CSN för ska vi besöka ett starkt politiskt laddat arrangemang som ESF. Jag påpekade för min annars så balanserade samhällslärare att det är ur den politiska vänstern som ESF har växt fram, att det är vänstersympatisörer som håller i det och så även i Malmö, att det är deras budskap som blandas med de fina orden. Svaret blev "nej då, det är ingen partipolitik inblandad", jag tittade storögt på honom om mumlade något om att politik inte alltid har med ett parti att göra. En skola som inte har en uttalad politiskvinkel borde inte ensidigt stödja en viss sorts politik, mångfald står det på skolan hemsida, det här är enfald.
Från SDS.
"Ibland blir kritiken mer allvarlig, då forumrörelsen anklagas för att försvara kommunistiska diktaturer.
Så var det vid Skåne Social Forum i Lund för fyra år sedan, då Nordkorea hyllades vid ett seminarium. Och så blir det nog i år i Malmö igen. "


Och med tanke på att organisationer som Svensk-Kubanska föreningen står bakom det hela så borde skolan verkligen backa. De stödjer aktivt kommunistiska Kuba, inte landet Kuba, inte deras folk, nej, de stödjer makten på Kuba. Diktatorskapet. Fidel är tyvärr inte den partyglada, backgammonspelande, skäggiga gamle man i träningsoverall som han ser ut att vara.
Föreningen skriver på sin hemsida:
"...med målet att stödja den socialistiska revolutionen på Kuba och det kubanska folkets kamp mot imperialismen..."
De fortsätter på sidan gällande deras ungdomssatsning.
Och från SDS:
"ESF:s paroll är ”En annan värld är möjlig”. I programbladet som delas ut på stan annonserar Svensk-kubanska föreningen – en av de föreningar som utgör ESF. ”Kuba visar att en annan värld är möjlig”, står det i annonsen, bredvid en bild av den ikoniserade gerillakämpen Che Guevara. "
(SDS, SDS2,


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men det hör till civilisationen.
Vi gör oss själva handikappade.


Våld är naturligt!

Amelia Andersdotter sa...

Du menar att ESF Norden eller Svensk-kubanska föreningen borde respektera ett varumärkesmonopol som inte finns? Om ingen av dem har monopoliserat varumärket "en annan värld är möjlig", eller uttrycker en önskan om att vara ensam brukare av en sådan slogan, finns det ingen anledning att beröva en eller båda av parterna rätten att bruka sloganen.

Det borde man begripa även om man inte tycker att Svensk-kubanska föreningen har rätt.

För övrigt så är Svensk-kubanska föreningen inte "bakom" ESF, utan "i", och det är runt 1200 andra organisationer med sinsemellan vitt skilda budskap också.

Kan liberaler inget annat än att gnälla?