lördag 4 oktober 2008

Om odemokratiska idéer i maskeraddräkt

Ungefär 150 personer störde ett planerat möte på gågatan organiserat av Sverigedemokraterna idag här i Malmö. Frukt kastades, man spottade och skrek mot möteshållarna.
Å ena sidan så är SD verkligen inget parti som ens är i närheten av min röst, att deras politik är förkastlig och jag tycker det är bra när människor reagerar.
Å andra sidan tror jag SD går ut som vinnare vid aktioner som denna där de lätt vänder situationen till att få sig själva att se ut som offer. Att de lätt vänder det som händer till ett uttryck för hur ett demokratiskt parti kämpar mot ett odemokratiskt samhälle.

Sanningen är den att de anpassat sin politiska retorik att passa det svenska samhället, gamla odemokratiska idéer i en demokratisk maskeraddräkt. Ärligt tala är nog inte SD speciellt långt från Riksdagen. Skrämmande.
(SDS, SVD)

7 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt är SD odemokratiska?

Vem var det som störde de demokratiska fri- och rättigheterna idag?

Anonym sa...

Man kan tycka vad man vill om SD, men de har valts demokratiskt och de har rätt att demonstrera som vilka demokratiska partier eller personer som helst.
Däremot borde "motdemonstranterna", som varken har tillstånd att demonstrera (dvs bryter mot lagen) och dessutom motsätter sig andras rätt att demonstrera. Släng packet i fängelse, tills de lärt sig vad demokrati är.

Anonym sa...

Tycka vad man vill om SDs åsikter, de har likt förbannat rätt att ge uttryck för dem så länge de inte uppmanar till brott. Vänstern som stör deras möten anser att de har rätt att censurera partier som inte delar deras uppfattningar, det är väl skrämmande om något.
Polisen borde börja filma "motdemonstranterna" och lagföra dem efter identifiering, precis som vid upplopp.

Anonym sa...

hej igen killen!

Var du förresten med vid Regnbågsparaden? Eftesom jag inte vet hur du ser ut kunde jag inte kolla det. :-)

Bengt Held

Anonym sa...

Du behöver inte gilla SD, det är inte det det handlar om. Exakt vad är det förresten du inte gillar?

Sverigedemokraterna skall åtnjuta samma skydd som du och jag. Ställer du inte upp på det så är du ingen demokrat och din argumentation blir helt tom.

Fem Bilder sa...

Jag antar att jag var lite luddig i mitt inlägg. Precis som ni skriver brukar jag vara de irriterande med en avvikande åsikt som inte tycker SD är ett direkt hot mot demokratin efter som de ställer upp på de spelreglerna vi satt upp för demokrati. Att de stora partierna försöker kväva dom är löjligt eftersom inga problem försvinner för att man ignorerar dom.

Och ingen regnbåge för mig i år. tyvärr.

Anonym sa...

Rasism är inte, och kommer aldrig att vara, acceptabelt i Malmö eller någonstans.
Problemet är att rasism är en känslobaserad åsikt snarare än en rationell, och därför svårare att bemöta med rationella argument. Att person x som tänker och agerar rasistiskt skulle ändra åsikt för att någon rationellt förklarar att människor med annat utseende eller annat ursprung inte är ett hot på grund av detta är kanske en möjlighet, men tyvärr svårt att åstadkomma. De röster SD får är väldigt tydliga proteströster mot maktmissbruk, svågervälde i politikertoppen och ekonomisk orättvisa.
Grunden i krossandet av rasismen är nog snarare att upphäva de förutsättningar som ligger till grund för rasism. Upphävandet av den skapade konkurrens mellan människor som ställer män mot kvinnor, svarta mot vita och unga mot gamla och inse att vi har allt att vinna på att samarbeta mot det som egentligen skadar oss och förtrycker oss. Tillsammans kan vi skapa ett rättvist samhälle där ingen utsuger och förtrycker någon annan. Att agera mot klassklyftor och orättvisor i samhället är att agera mot rasism. Att försöka upprätthålla samma klyftor är att skapa och uppmuntra rasism, sexism och homofobi.
Tills vi är där måste vi ändå agera för att hålla rasisterna borta från våra gator, våra skolor och våra arbetsplatser.